Standpunt endometrium scratching met Pipelle® bij vrouwen die de geassisteerde voortplantingstechnieken IVF/ICSI ondergaan

Het Zorginstituut heeft beoordeeld of endometrium scratching met Pipelle®, voorafgaande aan de tweede IVF/ICSI poging bij vrouwen bij wie de eerste IVF/ICSI poging niet heeft geresulteerd in een doorgaande zwangerschap, voldoet aan het wettelijke criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. De conclusie is dat endometrium scratching met Pipelle® bij de genoemde patiëntenpopulatie niet voldoet aan dit criterium, omdat het effect van endometrium scratching op een levend geboren kind zeer onzeker is.

Endometrium (baarmoederslijmvlies) scratching met Pipelle®

Endometrium scratching door middel van een Pipelle is het bedoeld toebrengen van oppervlakkige schade aan het endometrium (baarmoederslijmvlies). De hypothese is dat daardoor de kans op een levend geboren kind wordt vergroot.

Effectiviteit is niet aangetoond

Het is niet duidelijk of endometrium scratching met Pipelle®, voorafgaand aan de tweede IVF/ICSI poging, een positief effect heeft op de kans op een levend geboren kind en het is zelfs mogelijk dat endometrium scratching deze kans verkleint bij vrouwen bij wie de eerste IVF/ICSI poging niet heeft geresulteerd in een doorgaande zwangerschap. Omdat momenteel de effectiviteit van endometrium scratching met Pipelle® niet is aangetoond, behoort de behandeling bij de genoemde patiëntenpopulatie niet tot de te verzekeren prestaties van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en mag het niet vergoed dan wel verstrekt worden uit de basisverzekering van de Zvw.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie bevestigt de onzekerheden rondom het effect van endometrium scratching met Pipelle® en verwacht dat de momenteel lopende Nederlandse multicenter gerandomiseerde vergelijkende SCRaTCH studie mogelijk meer duidelijkheid zal geven over de effectiviteit van endometrium scratching bij vrouwen die één niet-succesvolle IVF/ICSI poging hebben gehad.