Standpunt Slaap Positie Trainer (SPT) bij positieafhankelijke slaapapneu (pOSAS)

Het Zorginstituut concludeert dat behandeling met de Slaap Positie Trainer (SPT) voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ bij patiënten met lichte en matige positieafhankelijke slaapapneu (pOSAS). Dit betekent dat de behandeling bij de betreffende indicaties onderdeel is van het verzekerde basispakket. De ingangsdatum van dit standpunt is 15 september 2017.

Eerdere standpunten vervallen

Het standpunt komt vanaf deze datum in plaats van de eerdere negatieve standpunten uit 2013 en 2016. Destijds ontbrak het aan voldoende bewijs voor effectiviteit. Recent onderzoek draagt nieuw bewijs aan waardoor het Zorginstituut zijn standpunt nu wijzigt. Het Zorginstituut spreekt in zijn standpunt de verwachting uit dat de voorwaarden waaronder de SPT als verzekerde zorg mag worden voorgeschreven, in de vernieuwde multidisciplinaire richtlijn voor diagnostiek en behandeling van slaapapneu worden opgenomen. Deze richtlijn wordt momenteel herzien onder leiding van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Monitoring

Het Zorginstituut zal de toepassing van SPT bij patiënten met pOSAS monitoren. Er zal worden nagegaan hoe vaak de SPT wordt voorgeschreven en of de voorgeschreven symptomen worden gehanteerd. Ook de herziening van de multidisciplinaire richtlijn zal door het Zorginstituut kritisch worden gevolgd om te controleren of de voorwaarden waaronder de SPT mag worden voorgeschreven, erin worden opgenomen.