Standpunt cetuximab (Erbitux®) bij gemetastaseerd coloncarcinoom (herbeoordeling)

Zorginstituut Nederland heeft een inhoudelijke herbeoordeling van de therapeutische waarde van cetuximab uitgevoerd. De beoordeling richtte zich op de eerstelijnsbehandeling van patiënten met gemetastaseerde colorectale kanker met epidermale groeifactor receptor (EGFR-) expressie en het wild-type RAS-gen. Cetuximab in combinatie met FOLFOX is daarbij vergeleken met FOLFOX alleen.
Het Zorginstituut is tot de volgende conclusie gekomen: Cetuximab heeft in de beoordeelde indicatie een therapeutische meerwaarde ten opzichte van FOLFOX alleen.

Eerder standpunt

Door deze conclusie is een eerder standpunt van het Zorginstituut (gedateerd 23 maart 2015), namelijk dat de combinatie van FOLFOX met cetuximab geen verzekerde zorg is, niet langer geldig. De toenmalige conclusie dat de combinatie van cetuximab met FOLFIRI wel verzekerde zorg is, blijft wel van kracht.

Standpunt cetuximab (Erbitux®) bij gemetastaseerd coloncarcinoom - 23 maart 2015

Voor de beoordeelde indicatie is o.a. ook een eerder door het Zorginstituut positief beoordeeld middel beschikbaar, namelijk panitumumab (Vectibix®). De beroepsgroep was al langer van mening dat beide producten in de nu beoordeelde indicatie in wezen gelijkwaardig waren. Tot nu toe was het echter niet mogelijk om deze opvatting te onderbouwen met overtuigende onderzoeksgegevens. Dat is nu wel gebeurd.

Standpunt Panitumumab (Vectibix®) bij gemetastaseerd coloncarcinoom - 23 maart 2015