Standpunt Baroreflex activatie therapie bij therapieresistente essentiële hypertensie

Baroreflex activatie therapie (BAT) toegevoegd aan de gebruikelijke behandeling bij therapieresistente essentiële hypertensie voldoet niet aan het wettelijk criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ en kan niet worden vergoed of verstrekt vanuit de basisverzekering.

De motivering voor dit standpunt:

  1. De data op de cruciale uitkomstmaten ontbreken;
  2. Het bewijs omtrent het effect van BAT op de korte en lange termijn is van lage tot zeer lage kwaliteit, waardoor het vertrouwen in de effectschattingen beperkt tot zeer weinig is. Dit betekent dat de effectschattingen kunnen veranderen naar aanleiding van nieuwe resultaten;
  3. Er heerst onzekerheid over de mate van procedure en systeemgerelateerde complicaties en de veiligheid van BAT op de lange termijn;
  4. Er bestaat onduidelijkheid over het bestaan van echte therapieresistente hypertensie en uit de literatuur moet blijken bij welke patiënten BAT geïndiceerd is.

Om het werkelijke effect van BAT bij therapieresistente essentiële hypertensie te kunnen beoordelen en de effectiviteit te kunnen onderbouwen, is meer wetenschappelijk onderzoek (in de vorm van een RCT) van voldoende kwaliteit noodzakelijk.

BAT (toegevoegd aan de gebruikelijke behandeling) is een mogelijke behandeling voor patiënten met therapieresistente essentiële hypertensie, bij wie de gebruikelijke behandeling niet of tot een onvoldoende afname van de bloeddruk leidt. Van therapieresistente essentiële hypertensie wordt gesproken wanneer de streefwaarde voor de bloeddruk niet wordt bereikt ondanks het gebruik van 3 of meer antihypertensiva en er geen onderliggende oorzaak voor de verhoogde bloeddruk bekend is.