Wlz-geschil: Toegang tot Wlz-zorg vanwege een verstandelijk handicap bij cognitief verval voor het 18e jaar als gevolg van recidiverende psychosen

Anders dan het CIZ is het Zorginstituut van oordeel dat bij verzekerde een verstandelijke handicap kan worden vastgesteld volgens de Beleidsregels indicatiestelling Wlz 2017. De conclusie is dat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat verzekerde (in ieder geval mede) vanwege haar verstandelijke beperking en daaruit voortvloeiende ernstige beperkingen in het adaptief functioneren is aangewezen op Wlz-zorg. De verstandelijke beperking en de psychiatrische problematiek vormen een complex geheel. De stoornissen en beperkingen van verzekerde kunnen niet aan een oorzaak worden toegeschreven.

Niet in geschil is dat verzekerde blijvend is aangewezen op ten minste 24 uur per dag zorg in de nabijheid. Psychiatrische problematiek geeft geen toegang tot Wlz-zorg. Een grondslag verstandelijke handicap kan worden vastgesteld bij cognitief verval voor het 18e jaar ook vanwege andere oorzaken dan als gevolg van een neurobiologische ontwikkelingsstoornis, zoals in dit geval vanwege recidiverende psychosen.