Exoskelet niet vergoed uit basispakket

Op verzoek van de minister van VWS heeft Zorginstituut Nederland onderzocht binnen welk domein een exoskelet kan vallen: de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarnaast heeft het Zorginstituut onderzocht of een exoskelet uit het basispakket moet worden vergoed, als blijkt dat het hulpmiddel onder de Zvw valt.

Het Zorginstituut is tot de conclusie gekomen dat een exoskelet binnen het domein van de Zvw valt en (nog) niet vergoed kan worden uit het basispakket.

Exoskelet valt binnen domein Zvw

Een exoskelet is een hulpmiddel voor het bewegingssysteem, dat wordt gebruikt door mensen met een dwarslaesie. In dit geval gaat het om de ReWalk, een exoskelet dat bedoeld is voor gebruik in de thuissituatie.

Zorginstituut Nederland is van oordeel dat een exoskelet binnen het domein van de Zvw valt. Een exoskelet zoals de ReWalk voldoet namelijk aan de omschrijving die in de Regeling zorgverzekering aan dit type hulpmiddelen worden gesteld: een uitwendig hulpmiddel gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem.

Exoskelet niet vergoed uit basispakket

Dat een exoskelet tot het domein van de Zvw behoort, betekent niet automatisch dat het hulpmiddel ook vergoed wordt uit het basispakket. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet het exoskelet voldoen aan een belangrijk wettelijke eis voor toelating tot het basispakket, namelijk de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Een hulpmiddel voldoet aan dit criterium als met wetenschappelijk onderzoek voldoende is aangetoond dat het hulpmiddel in de praktijk werkt (effectief is). Het Zorginstituut is tot de conclusie gekomen dat er op dit moment onvoldoende bewijs is van de positieve effecten van het gebruik van een exoskelet, in dit geval de ReWalk, door mensen met een dwarslaesie. Daardoor kan dit hulpmiddel (nog) niet vergoed worden uit het basispakket.