Standpunt ontharing met laser voor sinus pilonidalis (SP) en hidradenitis suppurativa (HS)

Laserbehandeling is een relatief nieuwe methode voor het verwijderen van haren. Met een specifieke golflengte en pulsduur kan haar selectief verwijderd worden waarbij de omliggende omgeving gespaard wordt. Het haarpigment moet hiervoor donkerder zijn dan de huid eromheen.
In april 2007 is een literatuursearch gedaan in Medline. Daaruit blijkt dat er onvoldoende bewijs is over de waarde van ontharen voor het voorkomen van recidieven na chirurgische behandeling van SP of HS. Over (laser)ontharing bij SP of HS is geen vergelijkend onderzoek gevonden. Over laserontharing bij HS zijn zelfs geen case reports gevonden. Daarbij zijn er over het ontharen met behulp van laser nog onvoldoende gegevens over de langetermijneffecten.
Het CVZ is van mening dat laserbehandeling ter ontharing bij sinus pilonidalis (SP) en bij hidradenitis suppurativa (HS) niet voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Daardoor wordt deze behandeling niet vergoed uit het basispakket.

Opnieuw literatuuronderzoek in 2018

In 2018 heeft het Zorginstituut (voorheen CVZ) opnieuw literatuuronderzoek gedaan in het kader van een SKGZ-geschil voor de ontharing met laser bij sinus pilonidalis (SP). Ook in dit onderzoek is geen bewijs naar voren gekomen en wordt ontharing met laser niet vergoed uit het basispakket.