Eindrapport - Vormgeven aan passende zorg bij chirurgische innovaties

Hoe kunnen chirurgische innovaties bijdragen aan passende zorg? Zorginstituut Nederland heeft dit laten verkennen in een onderzoek. Een van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport is dat relevante partijen samen een kader opstellen. In dit kader moeten afspraken komen bij welke chirurgische innovaties een gezamenlijke aanpak voor de evaluatie en spreiding nodig is. Bijvoorbeeld als de innovatie duur is of er onduidelijkheid is over de meerwaarde voor de patiënt.

Aanleiding: medisch-technologische innovaties zetten druk op zorg

De zorg staat onder druk, onder andere doordat er steeds meer nieuwe medische technologie komt. Chirurgische innovaties worden niet altijd op een passende manier geïntroduceerd en opgeschaald. Het Zorginstituut wil richting geven aan hoe we in het Nederlandse zorglandschap omgaan met medisch-technologische innovaties. Daarnaast willen we het gesprek op gang brengen over de uitdagingen en verantwoordelijkheden die komen kijken bij de passende inzet van chirurgische innovaties. Want of de inzet van een innovatie aantoonbare meerwaarde heeft, is niet altijd duidelijk. Radboud UMC en UMC Utrecht voerden het onderzoek uit in opdracht van het Zorginstituut.

Conclusie: betrokkenheid en samenwerking staan bovenaan

Voor een passende inzet van chirurgische innovaties is het nodig dat diverse partijen betrokken zijn en goed samenwerken. Deze conclusie volgt uit een literatuurstudie gecombineerd met meerdere interactieve bijeenkomsten. Hierin kwamen 2 voorbeelden van chirurgische innovaties aan bod: robotchirurgie voor slokdarm- en maagresecties en de hybride operatiekamer toegespitst op aortachirurgie. De 5 belangrijkste aanbevelingen van het rapport zijn:

  1. Bepaal criteria wanneer introductie, evaluatie en opschaling nodig is.
  2. Verzeker een goede balans tussen coördinatie en exploratie.
  3. Zorg voor vroege dialoog en evaluatie met stakeholders.
  4. Maak uitwisseling van data mogelijk.
  5. Maak voorwaardelijke, tijdelijke financiering mogelijk.

Onderdeel van onderzoeksreeks naar passende zorginnovaties

Dit onderzoek hoort bij een reeks van verkenningsonderzoeken naar passende zorginnovaties. Deze onderzoeksreeks creëert bewustwording over de potenties en de obstakels rondom passende inzet en opschaling van nieuwe medisch-technologische innovaties. Ook verduidelijkt het onderzoek wie welke rol en verantwoordelijkheid heeft en hoe partijen samen tot werkbare afspraken kunnen komen. Het Zorginstituut gebruikt de inzichten uit deze reeks onder andere voor de doorontwikkeling van zijn taken. Andere rapporten in deze reeks zijn te raadplegen via de ‘Zie-ook-links’ op deze pagina.