Onderzoeksrapport: De (meer)waarde van de Personal Health Train in diverse contexten

Dit rapport beschrijft welke baten, kosten en investeringen verbonden zijn aan een succesvolle implementatie van de Personal Health Train (PHT) binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Dit onderzoek is in opdracht van Zorginstituut Nederland uitgevoerd door Panaxea.

Aanleiding van het onderzoek

Dit onderzoek past binnen het bredere onderzoeksgebied van het Zorginstituut naar de toepassing van de PHT in de context van de Nederlandse gezondheidszorg. De PHT is een Federated Learning (FL) concept die de potentie heeft om informatie uit te wisselen in de gezondheidszorg. Hierbij blijven de data bij de oorspronkelijke bron en vindt data-analyse aan de bron plaats. Enkel de resultaten van deze data-analyse verlaten de bron. Steeds meer partijen in Nederland willen met de PHT aan de slag. Tot op heden is er nog weinig bekend over de baten, kosten en benodigde investeringen die samengaan met de implementatie van de PHT in diverse zorgcontexten. Om dit inzichtelijk te maken heeft Panaxea onderzocht welke kosten en investeringen de implementatie van de PHT met zich meebrengen en wat het organisaties oplevert.

Inhoud van het onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat de PHT voornamelijk als oplossing wordt gezien voor de beperkte beschikbaarheid van benodigde data om persoonsgerichte gezondheidszorg te realiseren. Volgens de geïnterviewde PHT-experts gaat de implementatie van de PHT in het algemeen samen met meer baten dan kosten. 

De meest genoemde baten die samengaan met de PHT-implementatie betreffen: 

  • het verbeteren van de gezondheidszorg;
  • het ontsluiten van meer data voor diverse doeleinden; 
  • het kunnen bieden van gepersonaliseerde zorg en een hogere gebruiksefficiëntie van data. 

De kosten en investeringen die de PHT-implementatie met zich meebrengen betreffen:

  • het investeren van tijd voor het op orde krijgen van data (gestructureerd registreren en opslaan); 
  • het investeren van financiële middelen voor het verhogen van kennis van IT, datawetenschappen en juridische zaken.

In de baten en kosten blijkt sprake te zijn van een disbalans: waar de kosten en investeringen voornamelijk op de korte termijn moeten worden gemaakt, worden de baten pas op lange termijn merkbaar. Daarnaast worden de meeste kosten en investeringen gemaakt door databezitters, terwijl de opbrengsten voornamelijk liggen bij de datavragers. Gezien deze disbalans is het raadzaam om een businessmodel te hanteren voor het creëren van een eerlijke data-economie. 

Uit een scenario-analyse bleken er 3 aspecten te zijn waarin de complexiteit ligt van de implementatie van de PHT als concept van FL.

  1. De FL-techniek: deze techniek - en dus het concept PHT - is voor velen nog onbekend en de potentie om de gezondheidszorg te verbeteren door efficiëntere gegevensuitwisseling wordt hierdoor onvoldoende ingezien. 
  2. De beoogde gebruikers van FL: degenen die met deze technologie zouden kunnen werken, hebben vaak weinig kennis van data(gebruik) en privacy. 
  3. De externe context van FL: in Nederland is er geen centrale aansturing op de FL-implementatie en benodigde software-ontwikkeling.

Het onderzoeksrapport biedt organisaties en netwerken die PHT willen implementeren inzicht in de bijkomende baten, kosten en investeringen. Ook reikt het rapport het NASSS-framework aan om voor de eigen context te identificeren waar de complexiteit ligt. Hiermee kunnen organisaties de benodigde organisatiespecifieke stappen opstellen om de complexiteit te verminderen en de implementatie van de PHT te bevorderen.