Levofloxacine (Quinsair) bij chronische longinfecties als gevolg van Pseudomonas aeruginosa bij volwassen patiënten met cystische fibrose

Het Zorginstituut adviseert om levofloxacine vernevelvloeistof (dosis 240 mg) op te nemen op bijlage 1A.

Onderling vervangbaar met andere geneesmiddelen

Levofloxacine vernevelvloeistof kan op basis van de criteria van onderlinge vervangbaarheid als onderling vervangbaar worden beschouwd met de drie eveneens via inhalatie toegediende middelen voor de behandeling van chronische longinfecties als gevolg van Pseudomonas aeruginosa bij patiënten met cystische fibrose. Deze middelen tobramycine (Tobi, Bramitob), aztreonam (Cayston) en colistine (Colistin, Colobreathe en Tadim) zijn reeds opgenomen op bijlage 1A in het cluster 0J01GBAII V.

Indicatie waarvoor het geneesmiddel is geregistreerd

Levofloxacine is beschikbaar als verneveloplossing. De oplossing bevat levofloxacinehemihydraat, overeenkomend met 100 mg levofloxacine per ml.

Het is geregistreerd voor de behandeling van chronische longinfecties als gevolg van Pseudomonas aeruginosa bij volwassen patiënten met cystische fibrose. De aanbevolen dosis is 240 mg (= 1 ampul), tweemaal daags via inhalatie in te nemen met een nauwkeurig interval van 12 uur.

Levofloxacine wordt gebruikt in afwisselende cycli van 28 dagen met behandeling, gevolgd door 28 dagen zonder behandeling. Cyclische therapie kan worden voortgezet zolang de arts oordeelt dat de patiënt er klinisch baat bij heeft.