Dexamfetamine sulfaat (Amfexa) bij ADHD

Het Zorginstituut adviseert om dexamfetamine (Amfexa) 5 mg tablet op te nemen op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering. Hieraan zijn nadere voorwaarden te verbonden.

Voorwaarde gesteld aan vergoeding

Bij het opstellen van de nadere voorwaarden hebben wij geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de vergoeding te beperken tot de leeftijdscategorie waarvoor de registratie is verleend (6 tot 17 jaar), omdat de apotheekbereiding van dexamfetamine ook al jaren wordt toegepast bij volwassenen.

De voorwaarden op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering kunnen als volgt worden geformuleerd:

Dexamfetamine uitsluitend voor een verzekerde met ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), wanneer de respons op een eerdere behandeling met methylfenidaat klinisch ontoereikend bleek.

Indicatie waarvoor het middel geregistreerd is

De volledig geregistreerde indicatie voor dexamfetamine 5 mg is als volgt:

"Dexamfetamine 5 mg tablet is geïndiceerd als onderdeel van een uitgebreid behandelprogramma (met inbegrip van psychologische, opvoedkundige en sociale maatregelen) voor ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) bij kinderen en adolescenten van 6 tot 17 jaar, wanneer de respons op een eerdere behandeling met methylfenidaat klinisch ontoereikend bleek."

De diagnose dient gesteld te worden overeenkomstig de criteria van de DSM-5 of de richtlijnen in ICD-10. Dit dient gebaseerd te zijn op een volledige multidisciplinaire beoordeling van de patiënt.

De behandeling met dexamfetamine is niet geïndiceerd voor alle kinderen met ADHD.

De behandeling dient te worden gegeven onder toezicht van een specialist in gedragsstoornissen bij kinderen of adolescenten."

Standaardbehandeling bij ADHD

Dexamfetamine is een oud middel dat al jaren wordt gebruikt bij ADHD. De toepassing van dexamfetamine bij ADHD was tot voor kort niet geregistreerd (niet geregistreerde toepassing).

De standaard medicamenteuze behandeling voor ADHD volgt uit de Nederlandse richtlijnen. De NHG standaard, de multidisciplinaire richtlijn, het Kinderformularium en het Kenniscentrum KJP wijzen alle methylfenidaat aan als eerste keus en dexamfetamine (tot nu toe apotheekbereidingen) als tweede keus voor medicamenteuze behandeling van kinderen met ADHD ouder dan 6 jaar, waar niet uitgekomen wordt met psychosociale interventies.