Notitie - Wel of niet vergoeden digitale huisartsenzorg uit basispakket

Wat is passende huisartsenzorg voor mensen die digitaal een huisarts willen bezoeken? In deze notitie gaat Zorginstituut Nederland in op de criteria waarmee we beoordelen of huisartsenzorg vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering. We passen deze criteria ook toe bij het beantwoorden van de vraag van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of de digitale zorg van Arene aan de verzekerden van ONVZ vergoed kan worden uit het basispakket. Dat kan alleen als mensen geen vaste eigen huisarts hebben, zegt het Zorginstituut.

Aanleiding voor de notitie

De NZa heeft het Zorginstituut gevraagd of de digitale huisartsenzorg van Arene aan de verzekerden van ONVZ vergoed kan worden uit het basispakket. De notitie beantwoordt niet alleen deze vraag, maar gaat ook uitgebreid in op de wet- en regelgeving en het ‘Kader Passende zorg’.

Samenvatting

Bij beoordeling van digitale huisartsenzorg onderscheiden we 2 groepen:

  • Mensen mét een eigen huisarts
    Voor mensen mét een eigen huisarts is die het eerste aanspreekpunt en kan de zorg van Arene niet vergoed worden uit het basispakket.
  • Mensen zonder eigen huisarts
    Mensen die geen eigen huisarts kunnen vinden, bijvoorbeeld door schaarste, en een zorgvraag hebben, kunnen zich wenden tot een beschikbare huisarts, zowel fysiek als digitaal. De zorg aan deze groep kan wél worden vergoed uit het basispakket.

Het Zorginstituut maakt bij de beoordeling geen onderscheid tussen een digitale en fysieke vorm van huisartsenzorg. De criteria zijn bij beide vormen gelijk.