Notitie Verduidelijking inhoud en omvang verplicht eigen risico in de Zvw

Deze notitie van het Zorginstituut gaat over de vraag of alle zorg geleverd door de huisarts wel of niet is vrijgesteld van het verplicht eigen risico. We hebben deze notitie geschreven op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Aanleiding voor de notitie

In oktober 2019 heeft de Tweede Kamer de motie Ellemeet aangenomen. Naar aanleiding van deze motie heeft het ministerie van VWS het Zorginstituut in augustus 2020 gevraagd zich te buigen over het vraagstuk van het verplicht eigen risico bij huisartsenzorg.

Uitleg basiszorg

De wet stelt sinds 1 januari 2020 dat vrijstelling van het verplicht eigen risico alleen geldt voor huisartsenzorg. Huisartsenzorg wordt in de wet nader uitgelegd als basiszorg. Het Zorginstituut interpreteert ‘basiszorg’ als ‘basisaanbod’ zoals de huisartsen als beroepsgroep dit aanbod zelf omschrijven. Basisaanbod is die zorg die alle huisartsen aanbieden.

Aanbeveling Zorginstituut

We concluderen dat het aanbeveling verdient om artikel 2.17, eerste lid van het Besluit zorgverzekering zo te formuleren dat alle twijfel over de uitleg wordt weggenomen.