Personal Health Train 2020

De Personal Health Train (PHT) maakt gezondheidsdata toegankelijker, bijvoorbeeld voor onderzoek, terwijl personen en instanties zelf de controle houden. De PHT helpt mensen en organisaties om data betekenisvol in te zetten, voor hun eigen gezondheid en voor de héle gezondheidzorg.

Met de PHT verlaten gezondheidsdata van mensen nooit de oorspronkelijke bron. De informatie blijft op een vast station staan. De verschillende stations zijn verbonden door rails, waarover de PHT als een ‘data-trein’ langsrijdt om ter plekke gegevens te analyseren en te koppelen. Data-eigenaren bepalen zelf welke trein wel of niet mag stoppen en welke gegevens zij beschikbaar stellen voor analyse.

Veilig data verzamelen voor zorg op maat

De PHT heeft tot doel om medische data bruikbaar en koppelbaar te maken op plaatsen waar dat nu moeilijk lukt. Zorgverleners, instanties en patiënten verzamelen en beheren bruikbare informatie op veel verschillende plaatsen. Maar die data zijn niet eenvoudig te gebruiken voor analyse. Gezondheidsdata zijn ingewikkeld, privacygevoelig, onderling verschillend en afkomstig uit verschillende regio’s of landen. Hierdoor kunnen we lang niet alle mogelijkheden benutten die deze informatie biedt. De PHT pakt deze problemen radicaal aan door gebruik van een nieuw concept. Het belangrijkste principe van de PHT is namelijk, dat de analyse naar de data wordt gebracht. Zo kunnen de data bij de bron blijven en maken we ‘privacy-by-design’ mogelijk. Bij PHT bepalen data-eigenaren zelf hun voorwaarden en houden controle over hun data, wie de resultaten mag gebruiken en waarvoor.

Computable Awards 2020

Zorginstituut Nederland is samen met de PHT-community in de race voor de prestigieuze Computable Awards 2020. We behoren tot de laatste 5 kandidaten in de categorie Zorgproject. Samen met toonaangevende partners in de zorg bouwen we aan een veilig en duurzaam informatiestelsel voor het opslaan en uitwisselen van persoonlijke gezondheidsgegevens van alle 17 miljoen Nederlanders.

Bekijk de 5 genomineerden voor de Computable Awards 2020, categorie Zorgproject.

Lees het juryrapport bij de nominatie voor de Computable Awards 2020.

Betrokken partijen

 • CZ
 • Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA)
 • Go Fair
 • Health-RI
 • Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
 • Maastro
 • Nederlandse Hart Registratie
 • Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie
 • UMC Utrecht
 • Universiteit Maastricht
 • TNO
 • Vektis