Onderzoek naar de rol van patiënten bij het afwijken van richtlijnen door huisartsen

Onderzoek naar de wensen, voorkeuren en omstandigheden van patiënten bij de beslissing van een huisarts over het voorschrijven van antibiotica.

Gesprek tussen patiënt en huisarts

Het voorschrijven van antibiotica door de huisarts kan beter. Het Zorginstituut concludeert op basis van dit onderzoek dat de ruimte voor een verstandiger antibioticagebruik met name zit in het gesprek tussen patiënt en huisarts over het wel of niet voorschrijven hiervan.

Regelmatig antibiotica ook al is daar geen indicatie voor

Voor hoesten, neusbijholteontsteking of blaasontsteking worden regelmatig antibiotica voorgeschreven, ook als daar volgens de richtlijn geen indicatie voor is. Dit blijkt uit analyses van NIVEL Zorgregistraties. Dit onterecht voorschrijven varieert sterk tussen de drie aandoeningen en tussen huisartspraktijken.

Patiënten die om antibiotica vragen, krijgen die vaker

Een tiende tot bijna een vijfde van de patiënten die bij de huisarts zijn geweest voor hoesten, neusbijholteontsteking of blaasontsteking heeft toen aan de huisarts gevraagd om antibiotica voor te schrijven. Dit blijkt uit een vragenlijst onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Patiënten die om antibiotica vragen, krijgen vaker antibiotica dan patiënten die dat niet doen.

Aanpak onderzoek

Voor dit onderzoek zijn gegevens uit NIVEL Zorgregistraties eerstelijn geanalyseerd. Dit is gecombineerd met een vragenlijst onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg en interviews met patiënten en huisartsen.