NHG onderzoekt effectiviteit diabeteszorg op afstand: “Iedereen moet de keuze hebben tussen liveconsult en e-zorg” - Artikel Zorginstituut Magazine mei 2022

4 keer per dag glucosewaarden meten, medicatie innemen, oppassen met voeding, voldoende bewegen. Mensen met diabetes hebben een dagtaak aan het managen van hun ziekte. Daar komen de persoonlijke consulten bij huisarts of specialist nog bij. Kan monitoring op afstand niet net zo goed effectief zijn? Op initiatief van het NHG werkt een projectgroep aan aanbevelingen.

“Diabeteszorg is goed planbaar, maar nog hoofdzakelijk face-to-face ingericht. Terwijl de behoefte aan digitale uitwisseling van gegevens en advies over zelfmetingen toeneemt”, zegt Angela de Rooij, belangenbehartiger van de patiëntenorganisatie Diabetesvereniging Nederland (DVN) en zelf patiënt met diabetes type 2.

De foto toont Angela de Rooij, een vrouw met kort bruin haar. Ze draagt een kleurrijke bloes en een grijsgroene leren jas. Ze zit achter haar bureau, voor haar staat een laptop en achter haar een grote plant. Ze kijkt op naar de camera.
Beeld: ©Zorginstituut Nederland