Brief aan VWS inzake kwaliteitsstandaard PSA bij zwangerschapsafbreking

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verzocht Zorginstituut Nederland op 25 januari 2018 om een kwaliteitsstandaard voor Procedurele Sedatie of Analgesie (PSA) bij zwangerschapsafbreking in een abortuskliniek op de Meerjarenagenda van het Zorginstituut te plaatsen. Na onderzoek en overleg met de betrokken partijen heeft het Zorginstituut besloten deze kwaliteitsstandaard niet op de Meerjarenagenda te plaatsen.

Plaatsing op Meerjarenagenda niet nodig

Gegeven de huidige inzet van de betrokken partijen concludeert Zorginstituut Nederland dat het niet nodig is dit onderwerp op de Meerjarenagenda te plaatsen. Het Zorginstituut zal de herziening van de richtlijn PSA bij volwassenen op locaties buiten de OK wel blijven volgen, gezien het belang van dit onderwerp en de kwetsbare patiëntengroep.

Volgens het tijdpad van de herziening van de richtlijn PSA moet deze in het voorjaar van 2022 gereed zijn. Mocht tegen die tijd blijken dat partijen toch niet tot overeenstemming zijn gekomen, dan zal het Zorginstituut opnieuw overwegen het wettelijk instrumentarium in te zetten door dit onderwerp op de Meerjarenagenda te plaatsen.