Voorwaardelijke toelating tot het basispakket 2020

Vanaf 1 januari 2012 is het mogelijk om interventies die niet voldeden aan het wettelijke criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ voorwaardelijk toe te laten tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De voorwaarde bestaat uit de eis van het verzamelen van gegevens over de (kosten)effectiviteit van de interventie. Deze gegevens moeten het Zorginstituut in staat stellen om aan het einde van de voorwaardelijke toelatingsperiode een standpunt in te nemen over de vraag of de interventie wel of niet onderdeel is van het basispakket. Deelname aan onderzoek is voorwaarde voor de verzekerde om in deze periode in aanmerking te komen voor vergoeding van de interventie.

In deze brief informeert het Zorginstituut de minister voor Medische Zorg over de aanvragen van de voorwaardelijke toelatingen.

Laatste indieningsronde

In 2018 was het voor de laatste keer mogelijk voor partijen in de zorg om onderwerpen in te dienen voor voorwaardelijke toelating via de jaarlijkse bottomup (indienings)ronde. Midden mei 2018 heeft het Zorginstituut 6 dossiers ontvangen via de bottom-up ronde.
De volgende onderwerpen zijn voor voorwaardelijke toelating tot het basispakket ingediend (volgorde op basis van binnenkomst):

  1. HIPEC toegevoegd aan primaire debulking bij patiënten met een stadium III ovariumcarcinoom.
  2. PIPAC voor de palliatieve behandeling van patiënten met een irresectabel geïsoleerd peritoneaal gemetastaseerd colorectaal carcinoom.
  3. PIPAC voor de palliatieve behandeling van patiënten met een irresectabel geïsoleerd peritoneaal gemetastaseerd maagcarcinoom
  4. Minimaal-invasief endoscopie-geleide operatie voor spontane, supratentoriële intracerebrale bloedingen.
  5. HAIP chemotherapie voor patiënten met niet-resectabel cholangiocarcinoom. 
  6. Cryopreservatie en transplantatie van ovariumweefsel voor behoud van ovariële functie/fertiliteit bij fertiliteitsbedreigende behandeling.

Het Zorginstituut is tot de conclusie gekomen dat 1 van de ingediende onderwerpen voldoet aan de eisen voor VT: HIPEC bij patiënten met een stadium III ovariumcarcinoom wordt met ingang van 1 januari 2020 voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de Zvw voor een periode van 7 jaar.

De overige interventies zijn niet geschikt om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke toelating.

Voorwaardelijke toelating wordt Subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt

In 2019 is de regeling voor 'voorwaardelijke toelating tot het basispakket' vervangen door de 'Subsidieregeling Veelbelovende Zorg'. Het doel is veelbelovende behandelingen, medische technologie, hulpmiddelen en geneesmiddelen nog sneller beschikbaar te stellen aan patiënten.