Afwijzing 'Kwaliteitsmodule Visus- en Refractiebepaling' voor het Register

Als onderdeel van de 'Kwaliteitsstandaard Oogmeting' heeft de Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO) in 2018 de 'Kwaliteitsmodule Visus- en Refractiebepaling' ingediend voor opname in het Register.
Het Zorginstituut heeft de module getoetst aan de criteria van het Toetsingskader. Uit de toets komt naar voren dat niet alle relevante partijen betrokken zijn bij de ontwikkeling van de module en dat vanuit het perspectief van de patiënt het zorgproces te smal is beschreven. In de huidige vorm kan de module niet worden opgenomen in het Register.

Niet voldaan aan de criteria van het Toetsingskader

De kwaliteitsmodule voldoet niet aan criterium 1 van het Toetsingskader: 'relevante partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling van de kwaliteitsstandaard of hebben er gemotiveerd van afgezien'. Een kwaliteitsinstrument dat in het register is opgenomen, heeft een bindende status. Daarom is het noodzakelijk dat alle relevante partijen bezien vanuit het perspectief van de cliënt betrokken zijn bij de ontwikkeling en aanbieding van een kwaliteitsstandaard. Buiten de indieners blijken er nog andere partijen te zijn die een rol hebben bij de visus- en refractiebepaling ten behoeve van oogmetingen. Deze partijen zijn niet betrokken geweest bij de ontwikkeling van de module of waren niet op de hoogte van het voornemen van aanbieding aan het Register.

De kwaliteitsmodule voldoet ook niet aan criterium 3 van het Toetsingskader: 'de kwaliteitstandaard bevat een adequate beschrijving van de inhoud van zorg en de organisatie van het zorgproces'. De module beschrijft de visus- en refractiebepaling die een patiënt ondergaat bij een opticien met minimaal mbo-4-niveau. Vanuit het perspectief van de patiënt bestaan er ook andere routes voor het uitvoeren van een oogmeting die passen bij zijn wensen. Deze routes komen in deze module nauwelijks aan de orde.

Herziening kwaliteitsmodule

Het Zorginstituut roept partijen op om aan de slag te gaan met het herzien van de kwaliteitsmodule. Waar nodig kan het Zorginstituut hierin adviseren. Na herziening kan de module opnieuw aangeboden worden voor opname in het Register.