Pakketadvies sluisgeneesmiddel lenvatinib (Lenvima®) voor de behandeling van baarmoederkanker

Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om het medicijn lenvatinib (Lenvima®) in combinatie met pembrolizumab te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. De minister heeft dit advies overgenomen. Lenvatinib (Lenvima®) in combinatie met pembrolizumab kan worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde patiënten met baarmoederkanker. 

Update november 2023: lenvatinib (Lenvima®) vergoed vanaf november 2023

De minister van VWS heeft besloten het advies van het Zorginstituut over te nemen en lenvatinib (Lenvima®) in combinatie met pembrolizumab voor de genoemde indicatie te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. 

Lees het besluit van de minister in de Staatscourant.

Aandoening waarvoor vergoeding is aangevraagd

Lenvatinib in combinatie met pembrolizumab kan worden toegepast bij de behandeling van volwassen patiënten met gevorderd of recidiverend endometriumcarcinoom (EC) met ziekteprogressie tijdens of na eerdere platinumbevattende behandeling, ongeacht de setting. Het gaat hierbij om patiënten die niet in aanmerking komen voor curatieve chirurgie of bestraling.

Endometriumcarcinoom is de meest voorkomende vorm van baarmoederkanker. De tumor ontstaat uit cellen in de slijmvlieslaag van de baarmoeder: het endometrium. Deze vorm van kanker groeit vaak langzaam en is meestal goed te genezen. Er zijn verschillende typen endometriumcarcinoom. De verschillende typen zijn belangrijk voor het bepalen van de behandeling en hebben invloed op de vooruitzichten.

Advies van het Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om lenvatinib in combinatie met pembrolizumab op te nemen in het basispakket voor de bovengenoemde indicatie. Wel adviseert het Zorginstituut om over de prijs te onderhandelen en vindt dat de prijs met minstens 65% omlaag moet. 

Sluis voor dure geneesmiddelen

De minister heeft lenvatinib voor deze indicatie in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Een medicijn in deze sluis komt pas voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking als:

  • er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is;
  • er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik;
  • er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld.

Kijk voor meer uitleg op de pagina ‘Sluis voor dure geneesmiddelen’.

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) en de Adviescommissie Pakket (ACP) adviseren het Zorginstituut bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.

Iedereen in Nederland betaalt mee aan de gezondheidszorg. Zorginstituut Nederland waakt erover dat die zorg goed én betaalbaar blijft.

Komt er bijvoorbeeld een nieuw medicijn op de markt, dan beoordelen wij of het vergoed moet worden uit het basispakket. We geven daarover advies aan de minister voor Medische Zorg.

Die beoordeling gaat zo:
Als een medicijn is goedgekeurd kan de fabrikant een aanvraag bij ons doen voor toelating tot het basispakket. Zodra we alle informatie en wetenschappelijke onderzoeken hebben ontvangen, gaan we aan de slag.
We beantwoorden vragen als:

  • Hoe ernstig is de ziekte?
  • Hoe goed werkt het medicijn?
  • Bij welke groep patiënten?
  • En, wat kost het ten opzichte van wat het oplevert voor de patiënt?

Als er al een medicijn voor de ziekte is, dan vergelijken we ze met elkaar.

Soms blijkt tijdens de beoordeling dat er onzekerheid is over hoe lang de ziekte wegblijft. Of dat het niet bij alle patiënten lijkt te werken. We adviseren dan over wie het medicijn moet krijgen.
Soms is het medicijn heel duur. Vergoeding hiervan kan dan ten koste gaan van zorg voor andere patiënten. We adviseren dan om over de prijs te onderhandelen.

Bij de beoordeling betrekken we patiëntenorganisaties, dokters en zorgverzekeraars. En we krijgen advies van twee onafhankelijke commissies:
de Wetenschappelijke Adviesraad en de Adviescommissie Pakket.

We wegen alle feiten en onzekerheden tegen elkaar af in ons advies. De minister besluit uiteindelijk of het medicijn vergoed wordt uit het basispakket.

Zo besteden we het geld voor de zorg, waar iedereen aan meebetaalt, aan goede medicijnen die het geld waard zijn.