ACP-advies avacopan (Tavneos®) voor de behandeling van granulomatose met polyangiitis (GPA) en microscopische polyangiitis (MPA)

ACP-advies aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut over avacopan (Tavneos®) voor de behandeling van volwassen patiënten met ernstige actieve granulomatose met polyangiitis (GPA) en microscopische polyangiitis (MPA). Dit zijn vormen van ontstekingen van de wanden van de bloedvaten, oftewel vasculitis. De commissie heeft in haar vergadering van 14 april 2023 gesproken over de vraag of avacopan (Tavneos®) bij de genoemde indicatie moet worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. De beroepsgroep was niet in staat om in te spreken, maar heeft aan het Zorginstituut laten weten dat zij achter de brede indicatie blijft staan die voor vergoeding is aangevraagd, ook na publicatie van een Europese richtlijn. De fabrikant Vifor Pharma heeft nogmaals ingesproken om in te gaan op vragen die commissie stelde in de vorige ACP-vergadering van 10 maart 2023.

Advies van de ACP aan het Zorginstituut

De commissie concludeert dat er voor avacopan geen plaats is in het basispakket van de zorgverzekering voor de hele indicatie waarvoor vergoeding wordt gevraagd. De redenen daarvoor zijn het geringe effect, de onzekerheden en de hoge kosten. De commissie adviseert om te verkennen of de beroepsgroep bereid is tot opstellen van een weesgeneesmiddelenarrangement of aanvullende voorwaarden. Daarin moeten afspraken komen over inzet van het medicijn bij een subgroep, met start- en stopcriteria. En afspraken over een indicatiecommissie en dataverzameling, om in de toekomst helder te krijgen welke patiënten het middel echt nodig hebben. Als de beroepsgroep hiertoe bereid is, is ook prijsonderhandeling nodig. De vraagprijs voor het middel is te hoog en de commissie adviseert een prijsdaling van minstens 80%. Ook adviseert de commissie om bij de prijsonderhandelingen rekening te houden met de vele ontwikkelingen die gaande zijn. Zo wordt avacopan ook onderzocht voor andere indicaties en zijn er meer geneesmiddelen in onderzoek voor deze indicatie met hetzelfde doel.