ACP-advies over bempedoïnezuur (Nilemdo®) bij hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie

ACP-advies aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut over bempedoïnezuur (Nilemdo®) bij hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie. Het gaat hierbij om volwassen patiënten met deze vetstofwisselingsziekten. De commissie heeft in haar vergadering van 10 juni 2022 gesproken over de vraag of bempedoïnezuur bij de genoemde indicatie moet worden opgenomen in de basisverzekering. Tijdens de vergadering hebben de beroepsgroep en de fabrikant Daiichi Sankyo gebruikgemaakt van de mogelijkheid om in te spreken.

Advies van de ACP aan het Zorginstituut

De commissie kan zich vinden in de onderbouwing van de benodigde prijskorting van ten minste 50%. Omdat dat dit kortingspercentage met onzekerheid is omgeven, krijgt het onderhandelingsbureau een alternatief mee. De commissie kan zich vinden in de voorgestelde aanvullende voorwaarden en adviseert de inzet van het middel te monitoren in het kader van cyclisch pakketbeheer.