ACP-advies over tucatinib in combinatie met trastuzumab en capecitabine bij borstkanker

ACP-advies aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut over tucatinib in combinatie met trastuzumab en capecitabine bij borstkanker. Het gaat hierbij om volwassen patiënten met HER2-positieve, lokaal gevorderde of uitgezaaide borstkanker, die ten minste 2 voorafgaande anti-HER2-behandelschema’s hebben gekregen. De commissie heeft in haar vergadering van 10 december 2021 gesproken over de vraag of tucatinib bij de hierboven genoemde indicatie moet worden opgenomen in de basisverzekering. Tijdens de vergadering heeft zowel Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) als de fabrikant Seagen gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot inspreken.

Advies van de ACP aan het Zorginstituut

De commissie komt tot een negatief advies, tenzij een kortingspercentage van ten minste 65% wordt onderhandeld. De commissie adviseert hierbij om bij de onderhandeling rekening te gehouden met de komst van indicatie-uitbreidingen.