GVS-advies tirbanibuline (Klisyri®) bij actinische keratose

Het Zorginstituut heeft beoordeeld of tirbanibuline (Klisyri®) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Tirbanibuline kan worden toegepast bij de behandeling van een bepaalde vorm van actinische keratose. Dat zijn ruwe plekjes op de huid. Tirbanibuline is een medicijn voor thuisgebruik dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. We noemen dat een extramuraal geneesmiddel. Zo’n geneesmiddel komt alleen voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS. Het Zorginstituut adviseert de staatssecretaris voor Medische Zorg tirbanibuline op te nemen op bijlage 1A van het GVS in het cluster 0D06BBADC V.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Tirbanibuline is een zalf die de werkzame stof tirbanibuline bevat. Elk sachet bevat 250 mg zalf met daarin 2,5 mg tirbanibuline. Het middel kan worden toegepast bij volwassenen voor de plaatselijke behandeling van niet-hyperkeratotische, niet-hypertrofische actinische keratose (Olsen graad 1) in het gezicht of de hoofdhuid.

Actinische keratose is een ruw plekje op de huid. Het kan ontstaan door veel zonlicht op de huid en zit vaak op de armen, handen, het gezicht of op het hoofd bij mensen die kaal zijn. Dat zijn plekken waar vaak zonlicht op de huid komt. Er is een kleine kans dat een plekje verandert in huidkanker. Bij enkele kleine plekjes is behandeling meestal niet nodig, maar de noodzaak voor behandeling neemt toe naarmate er meer of grotere plekjes zijn.

Advies van het Zorginstituut

Het Zorginstituut concludeert dat tirbanibuline (Klisyri®) onderling vervangbaar is met de andere
geneesmiddelen in het GVS-cluster 0D06BBADC V. In dat cluster zijn de volgende middelen opgenomen: 5-fluorouracil, imiquimod en methylaminolevulinaat.

 Het Zorginstituut adviseert de staatssecretaris voor Medische Zorg tirbanibuline op te nemen op bijlage 1A van het GVS in cluster 0D06BBADC V.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)

Tirbanibuline is een extramuraal geneesmiddel. Een extramuraal geneesmiddel is een geneesmiddel dat op recept van een arts verkrijgbaar is bij de apotheek. Deze middelen worden alleen uit het basispakket vergoed als ze zijn opgenomen in het GVS. De hoogte van de vergoeding hangt af van de lijst waarop ze worden geplaatst. Onderling vervangbare geneesmiddelen worden geclusterd op bijlage 1A. Geneesmiddelen zijn onderling vervangbaar als ze:

  • bij vergelijkbare aandoeningen kunnen worden toegepast;
  • via een gelijke toedieningsweg worden toegediend;
  • in het algemeen voor dezelfde leeftijdscategorie zijn bestemd.

De geneesmiddelen op lijst 1A hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het geneesmiddel boven de limiet ligt, moet de verzekerde bijbetalen.

Unieke geneesmiddelen, die dus niet onderling vervangbaar zijn, komen op bijlage 1B van het GVS. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet. Er kunnen ook nog nadere voorwaarden aan de vergoeding worden gesteld. In dat geval wordt een middel ook op bijlage 2 geplaatst.