ACP-advies over venetoclax (Venclyxto®) bij acute myeloïde leukemie (AML)

ACP-advies aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut over venetoclax (Venclyxto®) in combinatie met een hypomethylerend middel (HMA) voor de behandeling van volwassen patiënten met nieuw gediagnosticeerd acute myeloïde leukemie (AML) die niet in aanmerking komen voor intensieve chemotherapie. De commissie heeft in haar vergadering van 22 oktober 2021 gesproken over de vraag of venetoclax bij de hierboven genoemde indicatie opgenomen moet worden in de basisverzekering. De Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties en Hematon hebben samen ingesproken tijdens de vergadering.

Advies van de ACP aan het Zorginstituut

De commissie komt tot een positief advies, onder de voorwaarde dat er minimaal wordt aangesloten bij de prijs die is onderhandeld voor eerdere indicaties, en zelfs nog lager. Verder adviseert de commissie om in de toekomst bij prijsonderhandelingen over een nieuw middel al rekening te houden met mogelijk toekomstige indicaties waarbij aanzienlijke prijsreductie geëist kan worden i.v.m. de beperkte investeringen door de fabrikant bij indicatie-uitbreidingen. Tot slot dringt de commissie aan op onderzoek naar gepast gebruik van het middel, zoals bij patiënten met een TP53-mutatie en de mogelijkheid om korter te behandelen.