GVS-advies calcifediol (Hidroferol®)

Het Zorginstituut heeft beoordeeld of het middel calcifediol (Hidroferol®) opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Calcifediol is geregistreerd voor de behandeling van vitamine D-tekort bij volwassenen. Calcifediol is een medicijn voor thuisgebruik dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. We noemen dat een extramuraal geneesmiddel. Zo’n geneesmiddel komt alleen voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS. Het Zorginstituut concludeert dat calcifediol onderling vervangbaar is met de geneesmiddelen in het GVS-cluster 0A11CCBO V, waarin verschillende producten met colecalciferol zijn opgenomen. Het Zorginstituut adviseert de minister om calcifediol in dat cluster op bijlage 1A van het GVS te plaatsen.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Calcifediol is geregistreerd voor de behandeling van vitamine D-deficiëntie bij volwassenen. Deficiëntie betekent dat er een tekort is, in dit geval een tekort aan vitamine D. Het gaat om gevallen waarbij de aanvankelijke toediening van hoge doses vereist is. Of om gevallen waarbij gespreide toediening nodig is.

De aanbevolen dosering is 1 keer per maand 1 capsule, met daarin 0,266 mg calcifediol. Dat komt overeen met 15.960 IE van vitamine D. De fabrikant vraagt om calcifediol op te nemen op bijlage 1A van het GVS in het cluster 0A11CCBO V. In dat cluster zijn al andere vitamine D-geneesmiddelen  opgenomen voor de behandeling van vitamine D-deficiëntie.

Onderlinge vervangbaarheid met andere geneesmiddelen

Op basis van de criteria voor onderlinge vervangbaarheid concludeert het Zorginstituut dat calcifediol (Hidroferol®) onderling vervangbaar is met de geneesmiddelen in het GVS-cluster 0A11CCBO V. In dat cluster zijn verschillende producten met colecalciferol opgenomen.

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister om calcifediol (Hidroferol®) te plaatsen op bijlage 1A van het GVS in het cluster 0A11CCBO V. De standaarddosis voor calcifediol kan worden vastgesteld op 8,7 microgram.

Opname op bijlage 1A van het GVS

Op bijlage 1A van het GVS staat de lijst met groepen (clusters) van onderling vervangbare geneesmiddelen. Geneesmiddelen zijn onderling vervangbaar als ze: 

  • bij een gelijksoortig indicatiegebied kunnen worden toegepast; 
  • via een gelijke toedieningsweg worden toegediend; 
  • in het algemeen voor dezelfde leeftijdscategorie zijn bestemd.

De geneesmiddelen op deze lijst hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het middel boven de limiet ligt, moet de verzekerde dus bijbetalen.