GVS-advies crisaborole (Staquis®) bij de behandeling van atopische dermatitis

Het Zorginstituut heeft beoordeeld of het middel crisaborole (Staquis®) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Crisaborole (Staquis®) is geïndiceerd voor de behandeling van atopische dermatitis, een veelvoorkomende vorm van eczeem. 

Een geneesmiddel wordt alleen vergoed als het is opgenomen in het GVS. Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om crisaborole (Staquis®) niet op te nemen in het GVS, omdat het middel niet voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Atopische dermatitis is een veelvoorkomende vorm van eczeem. Crisaborole (Staquis®) is geïndiceerd voor de behandeling van milde tot matige atopische dermatitis bij volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar, bij wie 40% of minder van het lichaamsoppervlak is aangedaan. 1 gram zalf bevat 20 miligram crisaborole.

Conclusie therapeutische waarde

Zorginstituut Nederland concludeert dat er bij de genoemde indicatie onvoldoende bewijs is om de waarde te bepalen van crisaborole ten opzichte van de andere middelen voor deze aandoening (pimecrolimus en tacrolimus). Hierdoor concludeert het Zorginstituut dat crisaborole bij de behandeling van atopische dermatitis niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om crisaborole (Staquis®) niet op te nemen in het GVS, omdat het middel niet voldoet aan de stand van de wetenschap en de praktijk.

Het Zorginstituut kan de pakketwaardigheid van crisaborole opnieuw overwegen als niet eerder beoordeelde, aanvullende onderzoeksgegevens leiden tot wetenschappelijke publicaties.