GVS-advies amisulpride (Aktiprol®) bij acute en chronische schizofrene stoornissen

Zorginstituut Nederland heeft getoetst of amisulpride (Aktiprol®) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Amisulpride is een medicijn voor thuisgebruik dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. We noemen dat een extramuraal geneesmiddel. Zo’n geneesmiddel komt alleen voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS. Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om amisulpride (Aktiprol®) op te nemen op bijlage 1A van het GVS in het bestaande cluster 4N05***O V. De geneesmiddelen op bijlage 1A hebben een vergoedingslimiet. Inmiddels heeft de minister besloten het medicijn vanaf 1 december 2022 te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Update december 2022: Aktiprol vanaf 1 december 2022 vergoed uit het basispakket

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het advies van het Zorginstituut overgenomen. Vanaf 1 december 2022 wordt amisulpride (Aktiprol®) vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Amisulpride (Aktiprol®) is opgenomen op bijlage 1A van het GVS in het bestaande cluster 4N05***O V. 
Lees het vergoedingsbesluit in de Staatscourant van 29-11-2022.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Amisulpride is geïndiceerd voor de behandeling van acute en chronische schizofrene stoornissen met:

  • positieve symptomen (zoals wanen, hallucinaties, denkstoornissen, vijandigheid en paranoïde wanen);
  • negatieve symptomen (zoals afgevlakt affect, emotionele en sociale terugtrekking).

Amisulpride houdt ook secundaire negatieve symptomen onder controle, bijvoorbeeld stemmingsstoornissen als depressie.

Onderlinge vervangbaarheid met andere geneesmiddelen

Volgens toetsing van het Zorginstituut is amisulpride (Aktiprol®) onderling vervangbaar met de andere geneesmiddelen in het GVS-cluster 4N05***O V. In dat cluster zijn opgenomen: aripiprazol (Abilify®), cariprazine (Reagila®), lurasidon (Latuda®), olanzapine (Zyprexa®), paliperidon (lnvega®), quetiapine (Seroquel®), risperidon (Risperdal®), sertindol (Serdolect®), sulpiride (Dogmatil®).

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om amisulpride (Aktiprol®) op te nemen in het GVS op bijlage 1A in clustergroep 4N05***O V. Als standaarddosering kan daarbij 400 mg worden aangehouden. Amisulpride (N05AL05) heeft een vergelijkbare ATC-code met sulpiride (N05AL01).

Opname op bijlage 1A van het GVS

Op bijlage 1A staat de lijst met groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Geneesmiddelen worden als onderling vervangbaar aangemerkt als zij:

  • bij een gelijksoortig indicatiegebied kunnen worden toegepast;
  • via een gelijke toedieningsweg worden toegediend;
  • in het algemeen voor dezelfde leeftijdscategorie zijn bestemd.

De geneesmiddelen op deze lijst hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het middel boven het limiet ligt, moet de verzekerde persoon bijbetalen.