Pakketadvies sluisgeneesmiddel ibrutinib (Imbruvica®) in combinatie met rituximab bij macroglobulinemie van Waldenström

Zorginstituut Nederland heeft getoetst of ibrutinib (Imbruvica®) in combinatie met rituximab bij macroglobulinemie van Waldenström (WM) in aanmerking komt voor vergoeding uit het basispakket. Vanwege de te verwachte hoge kosten, heeft de minister voor Medische Zorg deze behandeling in de ‘Sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Het Zorginstituut adviseert de minister om de behandeling niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Ibrutinib heeft de status van weesgeneesmiddel. We spreken van weesgeneesmiddelen als een middel wordt ingezet bij een niet vaak voorkomende aandoening.

In de eerstelijnsbehandeling wordt ibrutinib bij de behandeling van macroglobulinemie van Waldenström (WM) slechts sporadisch gebruikt: alleen als patiënten niet fit genoeg zijn om behandeling met immunochemotherapie te ondergaan. Ibrutinib wordt vooral ingezet bij recidief behandeling.

Afweging van de pakketcriteria voor vergoeding

Het Zorginstituut heeft ibrutinib (Imbruvica®) in combinatie met rituximab bij macroglobulinemie van Waldenström (WM) beoordeeld aan de hand van de 4 pakketcriteria:

  • effectiviteit
  • kosteneffectiviteit
  • noodzakelijkheid en
  • uitvoerbaarheid

We doen dit omdat we goed willen afwegen hoe we de gezamenlijk betaalde zorgpremies verdelen over het aanbod en inzetten van (nieuwe) zorg. Bij die afweging kijken we zowel naar de volledigheid van het wetenschappelijk bewijs, als naar het maatschappelijk draagvlak om de zorg te vergoeden. Het Zorginstituut wordt daarbij geadviseerd door 2 onafhankelijke commissies:

Ook hebben wij belanghebbende partijen tijdens het proces over de beoordeling geconsulteerd.

Conclusies en advies aan de minister

Op basis van de beschikbare onderzoeken is de conclusie van het Zorginstituut dat de inzet van ibrutinib (Imbruvica®) in combinatie met rituximab bij macroglobulinemie van Waldenström (WM) niet behoort tot de stand van de wetenschap en praktijk. Het Zorginstituut adviseert de minister om ibrutinib in combinatie met rituximab niet op te nemen in het basispakket.