GVS-advies Bevespi® aerosphere 7,2 microgram/5 microgram voor de onderhoudsbehandeling van COPD bij volwassenen

Het Zorginstituut heeft getoetst of het product Bevespi® aerosphere 7,2 microgram/5 microgram, een dosisaërosol combinatiepreparaat, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Bevespi® aerosphere is een medicijn voor thuisgebruik dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. We noemen dat een extramuraal geneesmiddel. Zo’n geneesmiddel komt alleen voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS. 

Omdat de werkzame bestanddelen van Bevespi® al zijn opgenomen in het GVS, kan worden volstaan met een beperkte toetsing. Het Zorginstituut adviseert om Bevespi® aerosphere op te nemen op bijlage 1B van het GVS. Op bijlage 1B staat de lijst met geneesmiddelen in het GVS die niet onderling vervangbaar zijn. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet.

Werkzame bestanddelen Bevespi® al opgenomen in het GVS

Bevespi® is een combinatiepreparaat met 2 werkzame bestanddelen: het langwerkende parasympathicometicum glycopyrronium en het langwerkend β2-sympathicomimeticum formoterol. Het werkzame bestanddeel glycopyrronium (als bromide) is in het GVS opgenomen als capsule voor inhalatiepoeder met een afgegeven dosis van 44 microgram (Seebri® en Tovanor®), maar niet als aërosol. Tevens is formoterolfumaraat dihydraat (Atimos®) als aërosol 12 microg (met een afgegeven dosis van 10,1 microg) reeds opgenomen in het GVS.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Bevespi® is geregistreerd als bronchusverwijdende onderhoudsbehandeling om symptomen te verlichten bij volwassenen met chronische obstructieve longziekte (COPD).

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om Bevespi® aerosphere op basis van technische redenen op te nemen op bijlage 1B van het GVS.

Opname op bijlage 1B van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen die vergoed worden uit het basispakket. Ze zijn een zogeheten te verzekeren prestatie in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A (onderling vervangbare middelen) of staan apart op bijlage 1B (unieke geneesmiddelen).

Op bijlage 1B staat de lijst met geneesmiddelen in het GVS die niet onderling vervangbaar zijn. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet.