GVS-advies Delstrigo® (doravirine/lamivudine/ tenofovir disoproxil fumaraat) voor de behandeling van volwassenen met hiv-1

Het Zorginstituut heeft getoetst of Delstrigo® (doravirine/lamivudine/ tenofovir disoproxil fumaraat) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het middel wordt gebruikt bij de behandeling van van volwassenen met hiv-1.
Een (extramuraal) geneesmiddel komt voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS.
Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om Delstrigo® op te nemen in het GVS op bijlage 1B van de Regeling zorgverzekering. Opname op bijlage 1B betekent dat er geen vergoedingslimiet geldt.

2 geneesmiddelen op basis van doravirine

Doravirine is een nieuw antiretroviraal middel behorend tot de groep van de non-nucleoside reverse-transcriptaseremmers (NNRTI’s). In 2019 zijn 2 geneesmiddelen met doravirine geregistreerd. Het gaat om Pifeltro® (een enkelvoudige preparaat met doravirine) en Delstrigo® (een vast combinatiepreparaat met doravirine, lamivudine en tenofovir disoproxil fumaraat).
De minister voor Medische Zorg heeft het Zorginstituut verzocht om een inhoudelijke toetsing uit te voeren voor de beide middelen. Hoewel beide geneesmiddelen doravirine bevatten, is de samenstelling niet gelijk. Om die reden bespreken we deze 2 geneesmiddelen apart. Dit advies gaat alleen over de beoordeling van Delstrigo®.

Delstrigo® is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen die met humaan immunodeficiëntievirus 1 (hiv-1) besmet zijn zonder aanwijzingen uit het verleden of heden voor resistentie tegen de NNRTI-klasse, lamivudine of tenofovir. De dosering is eenmaal per dag 1 tablet.

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om Delstrigo®, de vaste combinatie met doravirine/lamivudine/tenofovir disoproxil fumaraat op te nemen in het GVS op bijlage 1B van de Regeling zorgverzekering.

Hiv-remmende geneesmiddelen hebben een bijzondere plaats in het GVS

De hiv-remmende geneesmiddelen hebben sinds het jaar 2000 een bijzondere plaats in het GVS. Alle antiretrovirale middelen voor de behandeling van hiv infectie komen in principe in aanmerking voor opname op bijlage 1B. Een beoordeling van de onderlinge vervangbaarheid met andere geneesmiddelen die al zijn opgenomen in het GVS is hierdoor niet aan de orde.

Opname op bijlage 1B van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen die vergoed worden uit het basispakket, oftewel die een te verzekeren prestatie zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering (onderling vervangbare middelen) of staan apart op bijlage 1B (unieke geneesmiddelen).

Op bijlage 1B staat de lijst met geneesmiddelen in het GVS die niet onderling vervangbaar zijn. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet.