GVS-advies brexpiprazol (Rxulti®) voor de behandeling van schizofrenie bij volwassenen

Het Zorginstituut heeft getoetst of brexpiprazol (Rxulti®) opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Brexpiprazol is een medicijn voor thuisgebruik dat op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. We noemen dat een extramuraal geneesmiddel. Zo’n geneesmiddel komt alleen voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het GVS. Bij de toetsing is gekeken of het middel onderling vervangbaar is met een geneesmiddel dat al in het GVS is opgenomen (bijlage 1A). Dit is het geval. Daarom adviseert het Zorginstituut aan de minister voor Medische Zorg om brexpiprazol (Rxulti®) op te nemen op bijlage 1A in het bestaande cluster N405AXAO V.

Indicatie waarvoor vergoeding is aangevraagd

Brexpiprazol (Rxulti®) is een antipsychoticum en geïndiceerd voor de behandeling van schizofrenie bij volwassen patiënten. Brexpiprazol is beschikbaar als filmomhulde tablet in de doseringen 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 2 mg, 3 mg en 4 mg. De aanbevolen dosering is 2 mg tot 4 mg eenmaal daags. De maximale aanbevolen dagelijkse dosis is 4 mg.

Onderlinge vervangbaarheid met andere geneesmiddelen

Volgens toetsing van het Zorginstituut is brexpiprazol (Rxulti®) onderling vervangbaar met andere middelen die voor de behandeling van schizofrenie bij volwassen patiënten zijn geregistreerd. Deze zijn opgenomen op bijlage 1A in het bestaande cluster N405AXAO V. Het betreft aripiprazol, cariprazine, paliperidon, quetiapine en risperidon.

Advies Zorginstituut

Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om brexpiprazol (Rxulti®) op te nemen op bijlage 1A in het bestaande cluster N405AXAO V. Als standaarddosering kan daarbij 3 mg worden aangehouden.

Opname op bijlage 1A van het GVS

Op bijlage 1A staat de lijst met groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Geneesmiddelen worden als onderling vervangbaar aangemerkt als zij:

  • bij een gelijksoortig indicatiegebied kunnen worden toegepast;
  • via een gelijke toedieningsweg worden toegediend; én
  • in het algemeen voor dezelfde leeftijdscategorie zijn bestemd.

De geneesmiddelen op deze lijst hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het middel boven deze limiet ligt, moet de verzekerde persoon dus bijbetalen.