GVS-advies asfotase alfa (Strensiq®) bij hypofosfatasia (HPP)

Het Zorginstituut heeft getoetst of asfotase alfa (Strensiq®) opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Er is daarbij eerst gekeken of het middel onderling vervangbaar is met een geneesmiddel wat al opgenomen is in het GVS. Dat is niet het geval. Op basis van de criteria voor GVS-beoordelingen komt asfotase alfa (Strensiq®) in aanmerking voor opname op bijlage 1B. Het Zorginstituut adviseert de minister om het middel op te nemen op bijlage 1B. Daarbij moeten wel nadere voorwaarden gesteld worden.

Indicatie waarvoor het geneesmiddel geregistreerd is

Asfotase alfa is een weesgeneesmiddel en geregistreerd onder uitzonderlijke omstandigheden  voor de indicatie ‘langdurige enzymvervangingstherapie bij patiënten met hypofosfatasia bij wie de eerste symptomen vóór de leeftijd van 18 jaar zijn opgetreden, om de manifestaties van de ziekte met betrekking tot het bot te behandelen.’

Advies Zorginstituut

Asfotase alfa (Strensiq®) is niet onderling vervangbaar met enig middel in het GVS. Op basis van de in het rapport genoemde overwegingen adviseert het Zorginstituut om asfotase alfa (Strensiq®) op te nemen op bijlage 1B en bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering en onderstaande voorwaarde te stellen.

Voorwaarde asfotase alfa

Uitsluitend voor een verzekerde met hypofosfatasia bij wie de eerste symptomen zijn opgetreden in de baarmoeder of vóór de leeftijd van 6 maanden.

Opname op bijlage 1B van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS is een onderdeel van de Regeling zorgverzekering. Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen, die een te verzekeren prestatie zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering of staan apart op bijlage 1B.

Op bijlage 1B staat de lijst met geneesmiddelen in het GVS die niet onderling vervangbaar zijn. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet.

Bijlage 2

Middelen op de lijsten 1A en 1B kunnen daarnaast op bijlage 2 zijn geplaatst. Dit houdt in dat er extra voorwaarden aan de vergoeding zijn gesteld. Bijvoorbeeld als bij de geregistreerde indicatie niet de gehele patiëntengroep, maar slechts een deel van patiënten voor vergoeding van een middel in aanmerking komt.