GVS-advies lesinurad (Zurampic®) voor de behandeling van jicht

Het Zorginstituut heeft getoetst of lesinurad (Zurampic®) opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het Zorginstituut heeft de inhoudelijke beoordeling inmiddels afgerond. Vanwege onvoldoende gegevens over de effectiviteit bij patiënten, adviseert het Zorginstituut de minister voor Medische Zorg het geneesmiddel niet op te nemen in het GVS.

Indicatie waarvoor het geneesmiddel is geregistreerd

Lesinurad (Zurampic®), in combinatie met een xanthine-oxidaseremmer (allopurinol of febuxostat), is geïndiceerd bij volwassenen voor de aanvullende behandeling van hyperurikemie bij patiënten met jicht (met of zonder tofi), bij wie de urinezuurstreefwaarde in serum niet is bereikt met een geschikte dosis xanthine-oxidaseremmer alleen.

Onvoldoende gegevens over effectiviteit

Het Zorginstituut heeft, daarbij geadviseerd door de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR), geconcludeerd dat lesinurad (Zurampic®) als aanvullende behandeling bij volwassen patiënten met jicht een therapeutische minderwaarde heeft. Er zijn onvoldoende gegevens over de effectiviteit bij patiënten die volgens de Nederlandse richtlijnen een adequate dosis xanthine-oxidaseremmer hebben ontvangen.
Op grond van alle in het rapport opgenomen overwegingen adviseert het Zorginstituut de minister om lesinurad (Zurampic®) niet op te nemen in het GVS.