GVS-advies telotristat (Xermelo®) bij de behandeling van diarree veroorzaakt door het carcinoïdsyndroom

Het Zorginstituut heeft getoetst of telotristat (Xermelo®) opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het heeft daarbij gekeken of het geneesmiddel onderling vervangbaar is met een middel wat al is opgenomen in het GVS. Vanwege een ander indicatiegebied is dit niet het geval. Het middel heeft wel een therapeutische meerwaarde. Vandaar dat het Zorginstituut adviseert om telotristat (Xermelo®) op te nemen in het GVS op bijlage 1B.

Aandoening waarvoor het middel geregistreerd is

Telotristat is een weesgeneesmiddel en geregistreerd voor de behandeling van diarree veroorzaakt door carcinoïdsyndroom in combinatie met therapie met somatostatine-analogen (SSA) bij volwassenen, in geval van onvoldoende controle van de diarree middels SSA-therapie.

Therapeutische waarde

Het Zorginstituut is, daarbij geadviseerd door de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR), tot de eindconclusie gekomen dat bij de behandeling van diarree veroorzaakt door het carcinoïdsyndroom, telotristat een therapeutische meerwaarde heeft ten opzichte van placebo als toevoeging aan de behandeling met optimaal ingesteld langwerkend SSA (op zijn minst in de maximale geregistreerde dosering om de 4 weken) en eventueel ondersteunende symptomatische behandeling. In het kader van gepast gebruik geven behandelaren uit de expertisecentra in hun gezamenlijke verklaring aan dat zij de behandeling zullen evalueren na 3 maanden en bij onvoldoende effect de behandeling te staken.

Advies Zorginstituut

Telotristat (Xermelo®) is niet onderling vervangbaar met enig middel in het GVS. Op basis van de overwegingen beschreven in de rapporten, is het advies aan de minister voor Medische Zorg om telotristat (Xermelo®) op te nemen op bijlage 1B van de Regeling zorgverzekering.

Opname op bijlage 1B van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS is een onderdeel van de Regeling zorgverzekering. Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen, die een te verzekeren prestatie zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering of staan apart op bijlage 1B.
Op bijlage 1B staat de lijst met geneesmiddelen in het GVS die niet onderling vervangbaar zijn. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet.