GVS-advies isavuconazol (Cresemba®) bij volwassenen voor de behandeling van invasieve aspergillose en mucormycose

Het Zorginstituut heeft onderzocht of isavuconazol (Cresemba®) onderling vervangbaar is met een middel dat is opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Isavuconazol (Cresemba®) is geregistreerd voor 2 schimmelinfecties.
Na onderzoek concludeert het Zorginstituut dat isavuconazol (Cresemba®) onderling vervangbaar is met andere middelen uit het GVS en adviseert daarom dat het middel op bijlage 1A moet worden geplaatst.

Aandoeningen waarvoor het middel geregistreerd is

Isavuconazol (Cresemba®) is een weesgeneesmiddel en geïndiceerd voor gebruik bij volwassenen voor de behandeling van:

  • invasieve aspergillose
  • mucormycose bij patiënten voor wie amfotericine B niet geschikt is.

Uitkomst beoordeling

Invasieve aspergillose

Voor de behandeling van invasieve aspergillose is isavuconazol (Cresemba®) vergeleken met het middel voriconazol wat al is opgenomen in het GVS. Op basis van de beperkte gegevens wordt geconcludeerd dat er geen klinisch relevant verschil is aangetoond in studiemedicatie gerelateerde ongunstige effecten van isavuconazol t.o.v. voriconazol bij de behandeling van invasieve aspergillose. Zorginstituut Nederland is tot de eindconclusie gekomen dat bij de behandeling van invasieve aspergillose bij volwassenen isavuconazol een gelijke therapeutische waarde heeft ten opzichte van voriconazol.

Mucormycose

Voor de behandeling van Mucormycose is isavuconazol (Cresemba®) vergeleken met het middel voriconazol wat al is opgenomen in het GVS.
Uit de overwegingen van het farmacotherapeutische rapport van mucormycose komt naar voren dat isavuconazol en posaconazol beide effectief lijken als behandeling bij mucormycose, indien het gebruik van amfotericine-B niet geschikt is. Op basis van de beschikbare gegevens lijkt het veiligheidsprofiel van isavuconazol overeen te komen met dat van posaconazol.
Zorginstituut Nederland is tot de eindconclusie gekomen dat bij de behandeling van mucormycose bij volwassen patiënten indien amfotericine B behandeling niet geschikt is, isavuconazol een gelijke therapeutische waarde heeft ten opzichte van posaconazol.

Advies

Op basis van de criteria van onderlinge vervangbaarheid komt uit het GVS-rapport komt naar voren dat isavuconazol (Cresemba®) onderling vervangbaar is met voriconazol en posaconazol.
Isavuconazol (Cresemba®) kan worden geplaatst op bijlage 1A, in het GVS cluster 0J02ACBO, waarin opgenomen de triazolen:

  • voriconazol (Vfend®),
  • voriconazol tabletten, en
  • posaconazol (Noxafil®).

Opname op bijlage 1A van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS is een onderdeel van de Regeling zorgverzekering. Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen, die een te verzekeren prestatie zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering of staan apart op bijlage 1B.
Op bijlage 1A staat de lijst met groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Geneesmiddelen worden als onderling vervangbaar aangemerkt als zij:

  • bij een gelijksoortig indicatiegebied kunnen worden toegepast,
  • via een gelijke toedieningsweg worden toegediend, én
  • in het algemeen voor dezelfde leeftijdscategorie zijn bestemd.

De geneesmiddelen op deze lijst hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het geneesmiddel dus boven deze limiet ligt dan moet de verzekerde bijbetalen.