GVS-advies dimethylfumaraat (Skilarence®) bij plaque psoriasis

Het Zorginstituut heeft onderzocht of het middel dimethylfumaraat (Skilarence®) bij plaque psoriasis onderling vervangbaar is met een ander middel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Op basis van de geldende criteria voor onderlinge vervangbaarheid is dimethylfumaraat (Skilarence®) onderling vervangbaar met een ander geneesmiddel in het GVS met dezelfde werkzame stof namelijk Tecfidera®. Daarmee komt Skilarence® in principe in aanmerking voor opname op bijlage 1A in een nieuw te vormen cluster met Tecfidera®.

Aandoening waarvoor het geneesmiddel geregistreerd is

Dimethylfumaraat (Skilarence®) is geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige plaque psoriasis bij volwassenen die een systemische behandeling met geneesmiddelen moeten krijgen. Skilarence® is beschikbaar als 30 mg en 120 mg maagsapresistente tabletten.
De fabrikant van dimethylfumaraat (Skilarence®) heeft een aanvraag ingediend voor plaatsing op bijlage 1A in het bestaande cluster samen met Tecfidera®. Tecfidera® heeft dezelfde werkzame stof als Skilarence®, namelijk dimethylfumaraat, en is geregistreerd voor de indicatie relapsing remitting multipele sclerose (RRMS).

Uitbreiding van de huidige voorwaarden

Dimethylfumaraat is voor de indicatie multipele sclerose reeds opgenomen in het GVS op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering (Rzv). Aan de vergoeding voor dimethylfumaraat zijn bijlage 2 voorwaarden verbonden. Technisch gezien betreft deze beoordeling een uitbreiding van de nadere voorwaarden van dimethylfumaraat.

Wijzigingen in bestaand cluster

Tecfidera® is momenteel geclusterd met het geneesmiddel teriflunomide (Aubagio®) voor relapsing remitting multipele sclerose (RRMS). Gezien de hogere prevalentie van de psoriasis indicatie vergeleken met RRMS is met de opname van Skilarence® in het GVS de belangrijkste indicatie van dimethylfumaraat plaque psoriasis geworden. Teriflunomide (Aubagio®) is uitsluitend geregistreerd voor RRMS en is niet geïndiceerd of onderzocht bij plaque psoriasis. Dit betekent dat teriflunomide niet langer onderling vervangbaar is met dimethylfumaraat, vanwege een verschil in toepassingsgebied.