GVS-advies FNA producten zure oordruppels hydrocortison Tiofarma en zure oordruppels triamcinolonacetonide Tiofarma bij gehoorgangontsteking (otitis externa)

De minister voor Medische Zorg heeft het Zorginstituut in november 2017 gevraagd of de geregistreerde FNA producten zure oordruppels met hydrocortison Tiofarma en zure oordruppels met triamcinolonacetonide Tiofarma opgenomen kunnen worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Zure oordruppels hydrocortison 1% FNA en zure oordruppels triamcinolonacetonide 0,1% zijn niet onderling vervangbaar met elkaar en met enig ander geneesmiddel in het GVS. Daarom kunnen beiden worden opgenomen op bijlage 1B van het GVS. Er is sprake van een therapeutische meerwaarde en opname gaat niet gepaard met meerkosten.

Gehoorgangontsteking

Zure oordruppels hydrocortison Tiofarma en zure oordruppels triamcinolonacetonide Tiofarma zijn geregistreerd voor de behandeling bij gehoorgangontsteking (otitis externa).

FNA producten

Zure oordruppels met hydrocortison 1% en triamcinolonacetonide 0,1% zijn opgenomen in het Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA). Het FNA bevat alleen geneesmiddelen die rationeel zijn en waarvan de farmacotherapie is onderbouwd met klinische studies. FNA geneesmiddelen worden per definitie beschouwd als rationele farmacotherapie en behoren tot de vergoede zorg.
Zure oordruppels met hydrocortison 1% en triamcinolonacetonide 0,1% zijn geregistreerd en hebben exact dezelfde samenstelling als het magistraal bereide FNA product. Dit past in het beleid van de overheid om registratie van magistrale geneesmiddelen te stimuleren en daarmee een betere controle te bewerkstelligen op veiligheid.

Opname op bijlage 1B van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS is een onderdeel van de Regeling zorgverzekering. Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen, die een te verzekeren prestatie zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering of staan apart op bijlage 1B.
Op bijlage 1B staat de lijst met geneesmiddelen in het GVS die niet onderling vervangbaar zijn. De geneesmiddelen op deze lijst hebben geen vergoedingslimiet.