GVS-advies FNA product hydrocortison vaselinecrème DMB 1% bij oppervlakkige steroïdgevoelige, niet-infectieuze huidaandoeningen (dermatosen)

De minister voor Medische Zorg heeft het Zorginstituut in november 2017 gevraagd of het geregistreerde FNA product hydrocortison vaselinecrème 1% opgenomen kan worden in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Hydrocortison-vaseline crème DMB 1% is onderling vervangbaar met hydrocortison zalf 10 mg/g, dat nu nog is opgenomen op bijlage 1B. Beide middelen kunnen worden opgenomen in een nieuw te vormen cluster op bijlage 1A van het GVS met een standaarddosis van 1 gram.

Huidaandoeningen

Hydrocortison vaselinecrème DMB 1% FNA is geregistreerd voor oppervlakkige steroïdgevoelige, niet-infectieuze huidaandoeningen (dermatosen).

FNA producten

Hydrocortison-vaselinecrème 1% is als magistrale bereiding opgenomen in het Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA). Het FNA bevat alleen geneesmiddelen die rationeel zijn en waarvan de farmacotherapie is onderbouwd met klinische studies. FNA geneesmiddelen worden per definitie beschouwd als rationele farmacotherapie en behoren tot de vergoede zorg.
Hydrocortison-vaselinecrème 1% geregistreerd en heeft exact dezelfde samenstelling als het magistraal bereide FNA product. Dit past in het beleid van de overheid om registratie van magistrale geneesmiddelen te stimuleren en daarmee een betere controle te bewerkstelligen op veiligheid.

Opname op bijlage 1A van het GVS

Een geneesmiddel komt voor vergoeding in aanmerking zodra het is opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS is een onderdeel van de Regeling zorgverzekering. Het GVS bevat lijsten met geneesmiddelen, die een te verzekeren prestatie zijn in het kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De middelen die zijn opgenomen in het GVS zijn geclusterd op bijlage 1A van de Regeling zorgverzekering of staan apart op bijlage 1B.
Op bijlage 1A staat de lijst met groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. Geneesmiddelen worden als onderling vervangbaar aangemerkt als zij:

  • bij een gelijksoortig indicatiegebied kunnen worden toegepast,
  • via een gelijke toedieningsweg worden toegediend, én
  • in het algemeen voor dezelfde leeftijdscategorie zijn bestemd.

De geneesmiddelen op deze lijst hebben een vergoedingslimiet. Als de prijs van het geneesmiddel dus boven deze limiet ligt dan moet de verzekerde bijbetalen.