GVS-advies cysteamine met vertraagde afgifte (Procysbi®) bij nefropathische cystinose

Het Zorginstituut heeft een beoordeling gedaan over of het geneesmiddel cysteamine met vertraagde afgifte (Procysbi®) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Uit de toets van het Zorginstituut blijkt dat het middel onderling vervangbaar is cysteamine met directe afgifte (Cystagon®).
Het Zorginstituut adviseert om cysteamine met vertraagde afgifte (Procysbi®) te plaatsen op bijlage 1A in een nieuw te vormen cluster tezamen met cysteamine met directe afgifte (Cystagon®).

Nefropathische cystinose

Cysteamine met vertraagde afgifte is geïndiceerd voor de behandeling van bewezen nefropathische cystinose. Cysteamine vermindert de stapeling van cystine in sommige cellen (bijv. leukocyten, spiercellen en levercellen) bij patiënten met nefropathische cystinose en vertraagt, wanneer vroegtijdig met de behandeling wordt begonnen, de ontwikkeling van nierinsufficiëntie.

Onderling vervangbaar met een ander geneesmiddel

Uit de toets van het Zorginstituut blijkt dat het middel onderling vervangbaar is cysteamine met directe afgifte (Cystagon®). Cystagon® stond op bijlage 1B van het GVS. Dit betekent dat er geen vergoedingslimiet is. Nu dat er een tweede middel is, kunnen beide middelen op bijlag 1A worden geplaatst. Op bijlage 1A staat de lijst met groepen van onderling vervangbare geneesmiddelen. De geneesmiddelen op deze lijst hebben een vergoedingslimiet.