GVS-advies tolvaptan (Jinarc®) bij cyste-ontwikkeling en nierinsufficiëntie bij ADPKD met chronische nierziekte (CKD) (herbeoordeling)

Tolvaptan (Jinarc®) is geïndiceerd voor het vertragen van de progressie van de ontwikkeling van cysten en nierinsufficiëntie van autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) bij volwassenen met chronische nierziekte (CKD) in stadium 1 tot en met 3 bij het instellen van de behandeling, waarbij de ziekte tekenen van snelle progressie vertoont. Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om vergoeding van tolvaptan mogelijk te maken door opname op bijlage 1B van het GVS. Hierbij gelden wel nadere (bijlage 2) voorwaarden.

Bijlage 2

Uitsluitend voor een verzekerde van 18 jaar en ouder met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) met chronische nierziekte (CKD) in stadium 1 tot en met 3a bij het instellen van de behandeling, waarbij de ziekte tekenen van snelle progressie vertoont, en daarop is aangewezen overeenkomstig de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard.