GVS-advies eliglustat (Cerdelga®) bij ziekte van Gaucher (type 1)

Het Zorginstituut adviseert eliglustat (Cerdelga®) voor de langetermijnbehandeling van volwassen patiënten met de ziekte van Gaucher (type 1), onder de huidige prijsstelling niet op te nemen in het GVS.

Toetsing onderlinge vervangbaarheid met andere enzymvervangingstherapieën

De minister van VWS heeft het Zorginstituut gevraagd te beoordelen of eliglustat (Cerdelga®) onderling vervangbaar is met andere middelen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) zijn opgenomen voor de behandeling van Caucher. Eliglustat is geregistreerd voor de langetermijnbehandeling van volwassen patiënten met de ziekte van Gaucher (type 1) die CYP2D6 trage metaboliseerders, intermediaire metaboliseerders of extensieve metaboliseerders zijn.

Op basis van een verschil in toedieningsweg is eliglustat (Cerdelga®) niet onderling vervangbaar met de enzymvervangingstherapieën (ERT) imiglucerase en velaglucerase alfa, die voor de behandeling van Gaucher in het GVS zijn opgenomen. Het middel is ook niet onderling vervangbaar met miglustat, omdat geen sprake is van een gelijksoortig indicatiegebied. De therapeutisch waarde van het middel is vergelijkbaar met de therapeutische waarde van imiglucerase, velaglucerase alfa en miglustat. Daarmee is opname op bijlage 1B van het GVS in principe mogelijk. De kosten van eliglustat zijn echter hoger dan de kosten van de andere ERT's in het GVS.

Opname eliglustat alleen na prijsverlaging

Het Zorginstituut adviseert de minster om eliglustat (Cerdelga®) onder de huidige prijsstelling niet op te nemen in het GVS. Opname is wat het Zorginstituut betreft alleen mogelijk wanneer de fabrikant de prijs van eliglustat zo verlaagt dat er geen sprake is van meerkosten ten opzichte van de gemiddelde dosering ERT die in Nederland wordt toegepast. Wanneer door aanpassing van de prijs of door andere maatregelen niet langer sprake is van meerkosten en daardoor opname op bijlage 1B alsnog mogelijk wordt, kan eliglustat onder dezelfde bijlage 2 voorwaarde opgenomen worden als de andere enzymvervangingstherapieën.