GVS-advies elexipag (Uptravi®) bij langdurige behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH)

Selexipag (Uptravi®) kan op basis van de criteria van onderlinge vervangbaarheid als onderling vervangbaar worden beschouwd met de andere geneesmiddelen in het GVS-cluster 0C02KXAO V waarin opgenomen: bosentan, macitentan, ambrisentan en riociguat.

Beoordeling

De minister van VWS heeft het Zorginstituut gevraagd te beoordelen of selexipag (Uptravi®) kan worden opgenomen in het GVS in het cluster 0C02KXAO V, waarin al 3 middelen zijn opgenomen.

Selexipag is geïndiceerd voor langdurige behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) bij volwassen patiënten met WHO-functionele klasse (FC) II-III, als combinatietherapie bij patiënten die onvoldoende onder controle zijn te brengen met een endothelinereceptorantagonist (ERA) en/of een fosfodiësterease type 5 (PDE-5)-remmer en als monotherapie bij patiënten die niet voor deze behandelingen in aanmerking komen.

De werkzaamheid is aangetoond in een PAH-populatie, waaronder idiopathische en erfelijke PAH, PAH geassocieerd met bindweefselaandoeningen en PAH geassocieerd met gecorrigeerde ongecompliceerde congenitale hartziekte.

Toetsing selexipag (Uptravi®) in GVS

Selexipag (Uptravi®) kan als onderling vervangbaar worden beschouwd met de andere geneesmiddelen in het GVS cluster 0C02KXAO V. In dat cluster zijn ook bosentan, macitentan, ambrisentan en riociguat opgenomen.
Op grond hiervan adviseert het Zorginstituut selexipag op te nemen op bijlage 1A van het GVS in cluster 0C02KXAO V met een standaarddosis van 1902 mcg.