Pakketadvies pemetrexed (Alimta®) bij lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom

Pemetrexed (Alimta) voldoet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’ en dus ook aan het pakketcriterium ‘effectiviteit’. De additionele ongunstige effecten van toevoeging van pemetrexed ten opzichte van de vergeleken behandelingen waren acceptabel.

Advies bij de beoordeling van pemetrexed (Alimta®)

Het Zorginstituut heeft zich bij zijn beoordeling of pemetrexed (Alimta) voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk laten adviseren door de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR). Het Zorginstituut heeft ook belanghebbende partijen bij de beoordeling geconsulteerd.

Beoordeling van pemetrexed(Alimta®) aan de hand van pakketcriteria

Het Zorginstituut hanteert bij zijn beoordelingen de 4 pakketcriteria effectiviteit, kosteneffectiviteit, noodzakelijkheid en uitvoerbaarheid.
Op basis van de toetsing aan de hand van deze pakketcriteria concludeert het Zorginstituut dat pemetrexed (Alimta®) in combinatie met cisplatine bij eerstelijnsbehandeling (inductiebehandeling gevolgd door een onderhoudsbehandeling) van patiënten met lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-plaveiselcel NSCLC gelijke waarde heeft ten opzichte van gemcitabine in combinatie met cisplatine.

Pemetrexed (Alimta®) voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk

Het Zorginstituut concludeert dat pemetrexed voldoet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’ en daarmee aan het pakketcriterium ‘effectiviteit’. De onderhoudsbehandeling leidt tot verlenging van de overleving t.o.v. van een placebo, waarbij de kwaliteit van leven in stand blijft. De WAR heeft geoordeeld dat behandeling met pemetrexed van gelijke waarde is als behandeling met gemcitabine.

Premetrexed (Alimata®) is in principe een te verzekeren prestatie

Pemetrexed (Alimta®) voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk voor zowel de eerstelijnsbehandeling als de onderhoudsbehandeling. Daarmee is het in principe een te verzekeren prestatie. De geraamde kosten ten laste van het basispakket van het gebruik van pemetrexed (Alimta) bij deze indicatie zijn nu nog aanzienlijk. Gegeven de aanstaande octrooiafloop acht het Zorginstituut de kans echter groot dat de kosteneffectiviteit (kosten per QALY) binnenkort voor beide toepassingen zal dalen tot onder de door het Zorginstituut als relevant beschouwde referentiewaarde van € 80.000. Het Zorginstituut vindt daarom dat pemetrexed (Alimta) gehandhaafd kan blijven in het verzekerde pakket, maar zal het gebruik ervan en van eventuele toekomstige generieke middelen monitoren.