GVS-advies tranylcypromine (Tracydal®) bij ernstige multiresistente depressieve stoornis

Tranylcypromine (Tracydal®) is niet onderling vervangbaar met enig ander middel in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daarmee komt het in principe in aanmerking voor opname op bijlage 1B.

Registratie Trancylopromine (Tracydal®)

Tranylcypromine (Tracydal®) is geregistreerd als middel voor de behandeling van ernstige depressieve episoden bij patiënten met ernstige multiresistente depressieve stoornis waarbij een adequate behandeling met 2 standaard antidepressiva (inclusief tricyclische antidepressiva) en augmentatie met bijvoorbeeld lithium onvoldoende werkzaam was.
Het is een laatst medicamenteuze behandeloptie als alternatief voor electroconvulsieve therapie.

Tranylcypromine (Tracydal®) is op basis van de geldende criteria niet onderling vervangbaar met enig middel in het GVS. Daarmee komt het in principe in aanmerking voor opname in bijlage 1B van het GVS.

Beoordeling tranylcypromine (Tracydal®)

Tranylcypromine is een irreversibele, niet-selectieve MAO-remmer die al sinds de jaren vijftig wordt ingezet bij de behandeling van ernstige, therapieresistente depressie. Tranylcypromine was tot voor kort in Nederland alleen beschikbaar als ongeregistreerd geneesmiddel (Parnate) en als apotheekbereiding. De verschillende partijen (beroepsgroep, patiënten) staan achter de bestaande praktijk van toepassing van tranylcypromine als laatste medicamenteuze optie. Onlangs is tranylcypromine (Tracydal®) geregistreerd voor deze indicatie. Door het toegankelijk maken van dit middel heeft/behoudt de voorschrijver een extra behandeloptie voor patiënten voor wie de standaard medicamenteuze behandelopties falen.

Opname van tranylcypromine (Tracydal®) in het GVS

Het Zorginstituut adviseert om tranylcypromine (Tracydal®) op te nemen op bijlage 1B van de Regeling Zorgverzekering. Doordat de jaarlijkse kosten van de behandeling met tranylcypromine lager zijn dan die van de middelen die het vervangt (Parnate/apotheekbereiding), zal opname van tranylcypromine (Tracydal) een besparing van ongeveer €2,5 miljoen op het farmaciebudget opleveren.