Functiegerichte omschrijving hulpmiddelenzorg: visuele functie, spijsverteringsstelsel en spreken

Vanaf 2008 is het toenmalige College voor zorgverzekeringen (CVZ) bezig geweest om in zijn pakketadviezen fasegewijs voorstellen te doen om de hulpmiddelenzorg functiegericht te omschrijven. Zo heeft het CVZ op 14 februari 2011 onderstaand rapport uitgebracht met voorstellen voor 3 categorieën hulpmiddelen: voor de visuele functie, het spijsverteringsstelsel en voor het spreken.

Aanvulling op het rapport naar aanleiding van geschillen (27 juni 2019)

In hoofdstuk 3 van bijgaand rapport wordt ingegaan op hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in de visuele functie. Hierin staat op pagina 23 dat ‘Kunsttranen worden op grond van de Medev (juli 2001) – een Europese richtlijn over hulpmiddelen – beschouwd als geneesmiddel. Deze middelen vallen daarmee niet onder de hulpmiddelenzorg.’

Het Zorginstituut concludeert in 2 adviezen aan de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) dat deze informatie niet langer actueel is. Kunsttranen, dan wel bevochtigende oogdruppels, kunnen vallen onder de functiegerichte omschrijving van artikel 2.13, 1e lid, onderdeel a, van de Regeling zorgverzekering (Rzv) en kunnen in aanmerking komen voor vergoeding vanuit het basispakket.