Pakketadvies 2010

Het basispakket biedt een uitgebreide dekking voor de gevolgen van gezondheidsproblemen. Het Zorginstituut (voorheen CVZ) adviseert over de gehele breedte van het pakket en streeft hierbij naar een verantwoord basispakket voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Daaronder verstaat het CVZ een pakket voor nu en in de toekomst dat berust op een balans tussen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid en waarvoor maatschappelijk draagvlak bestaat.

Betaalbaarheid van het basispakket

In dit Pakketadvies gaat het CVZ nader in op de betaalbaarheid van het pakket en zijn rol als pakketbeheerder hierbij. Vanuit die optiek heeft het CVZ nog eens kritisch gekeken naar het huidige pakket en doet het CVZ een aantal voorstellen voor uitstroom. Daarnaast is het CVZ van oordeel dat door gepast gebruik nog veel winst is te behalen, zowel in kwalitatieve als in financiƫle zin. Verder komt het belang van de mogelijkheid om de zorg te kunnen blijven innoveren aan de orde.
Het Pakketadvies 2010 van het CVZ is een bundeling van nieuwe en al uitgebrachte adviezen en standpunten op het terrein van de Zvw en de AWBZ.