Testimonial Robert van de Graaf - Verslavingsarts

Robert van de Graaf is verslavingsarts: "We stoppen van alles in onze mond. Roken, drinken, al dat junkfood. En we zitten de hele dag op onze kont." Hij denkt dat we ziektes het best kunnen voorkomen als we minder consumeren. Zo ziet hij de zorg van morgen.

Spreker: Robert van de Graaf, verslavingsarts

ROBERT VAN DE GRAAF: Minder repareren, meer voor komen.

En de hele zorg moet daar op ingericht worden. De belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziektes is ons onbeperkte consumptiegedrag. We stoppen van alles in onze mond. Roken, drinken, al dat junkfood. En we zitten de hele dag op onze kont.

En dan hebben we klachten of een ziekte ten gevolge van ons onbeperkte consumptiegedrag en dan gaan we naar de dokter. En dan bij de dokter, dan hangen we achterover en dan verwachten we ook weer een snelle oplossing. Een pilletje, een pufje of misschien een operatie.

Wat ik graag zou zien is dat we minder consumeren. Dat we minder snoepen, minder drinken, minder roken. En dat we ook minder zorg gaan consumeren. En dat de zorgprofessionals wat vaker de pillen en pufjes en als het kan het chirurgisch mes op zak houden. Zodat we meer gemotiveerd raken met z'n allen om wat gezonder te leven.

BEELD: Logo Zorginstituut Nederland
BEELDTEKST: Hoe zie jij de Zorg van Morgen? #dezorgvanmorgen