Testimonial Mark ter Laan - Neurochirurg

Mark ter Laan is neurochirurg. Hij vindt dat we kritisch moeten zijn op de introductie van nieuwe medische technologie. Vaak is er bij de introductie nog onvoldoende onderzoek gedaan of die techniek ook echt werkt voor de patiënt. "Verplicht fabrikanten in een vroege fase samen te werken met academische centra. Zodat we samen de effectiviteit bestuderen en voordat iets op de markt kunnen bepalen of het zijn prijs waard is." Zo ziet hij de zorg van morgen.

Spreker: Mark ter Laan, neurochirurg

MARK TER LAAN: Nieuwe zorg is niet altijd beter.

Nieuwe technieken, we worden er allemaal enthousiast van. Als chirurg vind ik het ook fijn om met en aan nieuwe technologie te werken. Ik heb alleen wel moeite met de manier waarop veel nieuwe medische technologie wordt ontwikkeld en geïntroduceerd.

Slimme marketing leidt ertoe dat iedereen die techniek wil hebben. Terwijl er op dat moment nog onvoldoende onderzoek is gedaan of die techniek ook echt werkt voor de patiënt en laat staan of het zijn prijs waard is.

Er zijn wel nieuwe Europese regels hierover. Maar die blijven vaag over hoe een fabrikant moet aantonen dat zijn vinding effectief is. Verplicht daarom fabrikanten in een vroege fase samen te werken met academische centra. Zo kunnen we samen de effectiviteit bestuderen en voordat iets op de markt komt bepalen of het zijn prijs waard is.

Als samenleving kunnen we zo flink kosten besparen van innovatieve technieken, die achteraf hun prijs niet waard blijken of niet blijken te doen wat werd beloofd.

Nieuwe zorg, altijd duurder, niet altijd beter.

BEELD: Logo Zorginstituut Nederland
BEELDTEKST: Hoe zie jij de Zorg van Morgen? #dezorgvanmorgen