Testimonial Frans Korf - Innovator ouderenzorg Mijzo

Frans Korf is innovator ouderenzorg bij Mijzo. Door de groei van het aantal ouderen en de krimp van mantelzorgers ziet hij hoe onhoudbaar deze situatie is. Wat nu als we de thuiszorg gaan belonen voor het voorkomen van zorg? Met het programma Langer Actief Thuis worden mensen in een korte periode begeleid om weer zelfstandig te worden. In 70 procent van de gevallen lukt dat. Hierdoor worden mensen niet afhankelijk van thuiszorg. Zo ziet hij de zorg van morgen.

Spreker: Frans Korf, innovator ouderenzorg Mijzo

BEELDTEKST: Beloon het voorkomen van zorg.

FRANS KORF: Tussen nu en 2040 neemt het aantal ouderen enorm toe met 2 miljoen. Het aantal mensen met dementie verdubbelt. Het aantal mantelzorgers neemt enorm af. En het aantal werkenden gaat in de verhouding staan: 2 werkenden op 1 oudere. Dit is onhoudbaar. En om nog maar te zwijgen van de kosten.

Wat we nu doen is dat we thuiszorgorganisaties belonen voor het verschijnen achter de voordeur. Ze kleden mensen aan, ze wassen hen, poetsen hun tanden, geven medicatie. Wat nu als we de thuiszorg gaan belonen voor het voorkomen van zorg? Dat kan met behulp van het programma Langer Actief Thuis. Daarmee worden in een korte periode mensen begeleid om weer zelfstandig te worden. En in 70 procent van de gevallen lukt dat. Dat betekent dat mensen niet afhankelijk van een thuiszorgorganisatie worden. Dat betekent dat mensen elders ingezet kunnen worden. En dat betekent dat we als samenleving de kosten kunnen beheersen. Dus zeg ik:

BEELDTEKST: Beloon het voorkomen van zorg.

BEELD: Logo Zorginstituut Nederland
BEELDTEKST: Hoe zie jij de Zorg van Morgen? #dezorgvanmorgen